Hoş Geldin... Umarım veridiğim örnekler işine yaramıştır. Saygılar... NURI MORINA ♥ ig:@nurimorina

YAPAY ZEKA AMACI, İYİ VE KÖTÜ YÖNLERİ

Özet

Yapay zeka, bilgisayarların veya robotların insan zekası gibi görme, işitme, düşünme-karar verme ve en önemlisi kendi kendine öğrenme ve kendini geliştirebilmesi. Düşünerek çözüm sunan bir bilgisayar, insanların çok uzun sürede hesaplamalar yapması karşısında yapay zeka karmaşık hesaplamaları saniyeler içinde çözmektedir. Nasıl ki bir insan karanlıkta bir köpek gölgesi görünce köpek olduğunu saniyeler içinde algılıyorsa bunun bilgisayar tarafından işlenmesi ve köpek olarak algılanması yapay zekanın görevidir. Bu konumuzda, Yapay zeka’nın amacını ve iyi-kötü yönlerini araştırdık. Oracle Adaptive Intelligent uygulamaları Başkan Yardımcısı Clive Swan, yapay zeka ve onun otonom becerilerinin, insan faktörünü ve dolayısı ile insan hatalarını ortadan kaldırmak için en iyi yol olduğunu belirtiyor. Yapay zeka ve onun sayısız teknolojisinin en iyi tarafı, hataya yer vermiyor oluşu. Sektörler ve firmalar, genellikle kayda değer bir hata payını hesaba katarak plan yapar. Zira insan emeği ile yapılan işlerde bu tip hatalar ile karşılaşmak şaşırtıcı değildir.


Giriş
Yapay Zeka’nın Amacı; Yapay Zeka teknolojisinin ana amaçları aşağıdaki gibidir.

-Uzmanlaşmış Sistemler Kurmak
Burada bahsi geçen uzmanlaşmış sistemlerin, zekice davranışlar sergileyebilmesi, öğrenebilmesi, tanıtım yapabilmesi, açıklama yapması ve kullanıcılara en geçerli tavsiyeleri sunabilmesi gerekmektedir.
-Makinelere Zeka Kavramını Yüklemek
Bu anlayabilen, düşünebilen, öğrenebilen ve insanlar gibi davranışlar sergileyebilen sistemler geliştirmek amacı taşır.
-Yapay Zeka’ya Yardım Eden Unsurlar
Tanımı gereği yapay zeka,bilgisayar bilimleri, biyoloji, psikoloji, dil bilimi, matematik ve mühendislik temellerine sahip bir bilim ve teknoloji dalı olarak gösterilebilir. Yapay zekanın temel güdüsü, mantıksal yaklaşım, yeni şeyler öğrenme ve problem çözme becerisi gibi yetenekleri edinmek için, bilgisayar fonksiyonlarını insan zekası ile bir araya getirerek geliştirmektir.

Yapay Zeka Tekniği;
Gerçek dünyadaki bilginin garip özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
– Boyutları hayal edilemeyecek denli büyüktür.
– Düzenli ya da kullanılabilir bir formatta değildir.
– Düzenli olarak değişkenlik gösterir.
Yapay Zeka tekniği ise, bilgiyi uygun formata getirerek, faydalı bir şekilde kullanmak olarak tanımlanabilir.
Bu nedenle bilgi aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
– Bilgi kavranabilir olmalıdır.
– Hataları düzeltebilmek için kolayca uyarlanabilmelidir.;
– Bilgi tam olmasa bile, etkili bir şekilde kullanılabilmelidir.

Yapay Zeka Uygulamaları;
Yapay zeka birçok alanda derin etkilere sahip bir teknolojidir. Bu alanlardan bazıları ise aşağıda sıralandı.
– Oyun Sektörü
Yapay Zeka, satranç ve benzeri strateji oyunarında önemli bir role sahiptir. Bu tip oyunlarda, yapay zeka, edindiği bilgileri kullanarak birden fazla adımı düşünebilmelidir.
– Dil Kullanabilme
Yapay Zeka, insanların kullandıkları diller aracılığı ile diğer bilgisayarlar ile iletişim kurabilmelidir.
– Uzmanlaşmış Sistemler
Makineler, programlar ve bazı özel veriler ile işbirliği yaparak düşünebilen ve tavsiyelerde bulunan birkaç uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalar, insanlara uygun tavsiyeler sunarak gerekli netliği kazandırmakta faydalı olur.
– Görsel Sistemler
Bu tüpteki sistemler, görsel verileri yakalayıp işleyerek anlamlandırabilen sistemlerdir.
Örnek olarak; Keşif uçakları, çektikleri fotoğrafları işleyerek bölge hakkında anlamlandırıcı veriler ortaya koyabilir.
– Konuşma Algılama
İnsanlar tarafından kullanılan dilleri anlayabilen ve onlarla konuşabileceğiniz sistemler bulunmaktadır. Bu sistemlerin bazıları argo kelimeleri, aksanları ve hatta arka plandaki gürültüleri bile algılayabiliyor.
– El Yazısı Algılama
Bu tür özel yazılımlar, ister kalemle isterseniz de tablet kalemleriyle ekrana ya da kağıda yazılan el yazısını tanımlayabilirler. Bu sistemler harfleri tanıyarak onları text formatına da dönüştürebilir.
Robotlar, insanlar tarafından yaratılmış en önemli icatlardan biridir ve birden fazla görevi göz açıp kapayıncaya kadar yapabilirler. İnsanların yerini alabilecek kadar gelişmiş olmasalar da, iş görevleri yerine getirmeye gelince, robotlar fazlasıyla etkili icatlar olduğu yadsınamaz.
Robotlar, insanlara benzer bir şekilde, ışık, ısı, sıcaklık,hareket, basınç ve benzeri fiziksel özellikleri anlamalarına yarayan sensörlerle donatılmışlardır. Tüm bunların yanında, robotların hızlı işlemcileri ve devasa hafızaları da bulunmaktadır.Bahsi geçen sistemlerin en başarılı özellikleri ise, bulundukları ortama uyum sağlayabiliyor olmalarıdır.

Yapay Zeka’nın artıları;


1- Hata Azaltma:
Yapay Zeka hataları en aza indirerer doğruya mümkün olduğunca yaklaşmamız için bize şans sunar. Bu teknoloji, uzay araştırmaları gibi birçok çalışmada uygulanan bir yöntemdir.
Akıllı robotlar, bu uygulama için bilgi yüklenerek uzayı keşfe gönderilir. Bu sistemlere ev sahipliği yapan vücutlar metal ile üretildiği için, uzay ve yaşamın imkansız olduğu atmosferlere dayanıklıdır.
Bu robotlar öyle bir şekilde tasarlanır ve üretilir ki, zorlu atmosferlerde ve uzay boşluğunda etkilenmeden hareket edebilirler.
2- Zolu Keşifleri Üstlenme:
Yapay zeka ve robot bilimi, madencilik ve diğer enerji kaynakları arama görevini üstlenmeleri için kullanılabilir. Bunun yanı sıra, bu komplike makineler, insan sınırlarını aşarak okyanus tabanını incelemeleri için de gönderilebilir.
Programlandıkları şekilde hareket ederek çalışan bu robotlar, insanlara nazaran çok daha detaylı ve yoğun bir iş temposunda çalışabilirler. Dahası, bu robotlar kolay kolay eskimez ve görevi yarıda bırakmaz.
3- Gündelik Uygulamalar:
Otonom mantık yürütme, öğrenme ve algılama gündelik hayatımızda sık sık karşılaştığımız durumlardan biri oldu. Örneğin, sesli komut sistemleri Siri ve Cortana, hergün bize yardımcı olmak için hazır bekliyor.
Ayrıca, sık sık GPS yardımı ile uzun yolculuklara çıkarak rahat bir şekilde yolumuzu bulabiliyoruz. Akıllı telefonlar, yapay zekayı her gün nasıl kullandığımıza en güzel örnektir. Akıllı telefonlarımızdaki uygulamalardan biri de, mesaj ya da başka bir şey için yazı yazarken hatalarımızı düzelterek imla kurallarına uygun hale getiren uygulamadır. Bunlar akıllı makinelerin işleridir.
Çektiğimiz fotoğrafları işleyen yapay zeka algoritmaları, insanların yzlerini tanımlayarak, sosyal medya ağlarında onları etiketleyebiliyor.
Fakat yapay zeka en fazla finans ve bankacılık sektörlerinin yardımına koşuyor. Bu sektörler yapay zekayı, verilerinin düzenlenmesi ve kontrol edilmesi için kullanıyor. Dolandırıcılığa karşı önlem için, akıllı kartlarda bulunan yapay zeka sistemi devreye giriyor ve daha güvenli bir alışveriş sistemi ortaya çıkarıyor.
4- Dijital Destek:
Gelişmiş firma ve organizasyonlar, dijital destek için oluşturdukları “avatar”lar ile iletişim kurarak işleri için yardım alıyor. Bu firma ve organizasyonlar bu sayede ihtiyaçları olan çalışan sayısını da azaltabiliyor.
Yapay dşünce için duygular, dikkat dağıtıcı olmaktan ziyade rasyonel kararları etkileyen bir faktördür. Bu tür duygulara sahip olmayan robotlar ise, mantıklı bir şekilde düşünerek doğru kararı verebiliyor.
Duygular ruhsal durum ile ilintilidir ve karar verme yetisini zedeleyerek insanların etkinliğini azaltır. Akıllı makineler ile bu engel tamamen ortadan kaldırılabiliyor.
5- Tekrar Eden Görevler:
Monoton ve tekrar eden görevler, akıllı makineler tarafından halledilebilir. Makineler insanlardan daha hızlı düşünebilir ve birden fazla görevi aynı anda yapabilir. Akıllı makineler tehlikeli görevler için de iyi bir seçenek olabilir. Bu makinelerin, insanların aksine parametreleri ayarlanabilir. Zira hızları ve zamanlamaları hesaplanan parametrelerden ibarettir.
İnsanlar bilgasayar oyunu oynarken ya da bir robotu kontrol ederlerken, aslında yaptıkları yapay zeka ile etkileşime girmektir. Oynadığımız bigisyar oyununda asıl rakip bilgisayardır. Makinenin sahip olduğu zeka, bizim hareketlerimize verdiği cevaplardır. Bu nedenle oyun sektörü, yapay zekanın ilk akla gelen kullanım alanıdır.
6- Tıbbi Uygulamalar:
Tıp sektöründe de birçok yapay zeka uygulaması ile karşılaşmak mümkündür. Doktorlar hastaların durumunu ve sağlık risklerini değerlendirmek için yapay zekaya sahip makinelerden faydalanır. Bu makineler farklı ilaların yan etkileri konusunda aydınlatıcı rol oynar.
Tıp çalışanları sıklıkla yapay ameliyat simülatörleri ile eğitim alır. Bu yöntem, beynin çalışmasını canlandırdığı için, nörolojik sıkıntıları tespit etme ve tekip etmede büyük önem taşır.
Robotik ayrıca zihinsel sıkıntılar yaşayan insanların da depresyondan kurtulmalarına ve aktif olarak hayatlarını sürdürmelerine yardımcı olur. En çok bilinen yapay zeka uygulamalarınden birisi de “radiosurgery” olarak göze çarpar. Radiosurgery, tümörlerin alınmasında kullanılır ve işlem sırasında diğer dokuların zarar görmesini engellemeye yardımcı olur.
7- Ara Vermeden Çalışma:
İnsanların asine makineler sık sık ara vererek dinlenmeye ve kendilerine gelmeye ihtiyaç duymaz. Uzun saatler çalışmaları için programlanan makineler, sıkılmadan, dikkatleri dağılmadan ve yorulmadan çalışmaya devam ederler.

Yapay Zeka’nın Eksileri;

1- Yüksek Maliyet:
Fazlasıyla karmaşık makineler olduğu için, yapay zeka geliştirmek oldukça maliyetli bir iştir. Bu makinelerin tamiri ve bakımı da bir o kadar masraflıdır.

Günden güne daha zeki olmaları gereken ve değişen ortama uyum sağlamak zorunda olan yazılımlara sahip bu makineler, sürekli düzenlenen ve geliştirilen yazılımlar kullanır.

Sistemin çökmesi durumunda ise, kaybolan kodları kurtarmak ve sstemi yeniden işler hale getirmek de büyük zaman ve para isteyen bir iş olabilir.

2- İnsanları Taklit Edememe:
Zeka doğanın bir armağanı olarak görülür. İnsanların sahip oldukları bu zekanın kopyalanıp kopyalanmaması için ise etik bir tartışma sürmektedir.

Makinelerin herhangi bir duygusu ya da eitk anlayışı ise yoktur. Sadece programlandıkları işleri yapan makineler, doğru ile yanlış kavramlarına sahip değildir. Dahası, onlara yabancı bir durumla karşılaştıklarında dahi karar veremezler. Bu gibi durumlarda ya yanlış bir işlem yürütürler ya da tamamen dururlar.

3- Deneyimleri İle Gelişememe:
İnsanların aksine yapay zeka deneyimlerinden ders çıkararak kendisini geliştiremez. Birçok veriye sahip olsalar da, bu veriyi insanlardan çok daha farklı bir şekilde kullanırlar. Makineler değişen ortamlarda, verdikleri yanıtları uyarlamaktan acizdir.

Günümüzde makinelerin insanların yerini alıp almayacağı ile ilgili sorularla sık karşılaşıyoruz fakat, henüz tam bir insan gibi hareket edebilen yapay zekaya sahip bir makine bulunmuyor. Makinelerde endişe, alaka ve benzeri kavramlar bulunmuyor. Aidiyet ya da birlik hislerini taşımayan bu makineler, çalışkan ve faydalı birey ile tembel birey arasındaki farkı anlamaktan yoksundur.

4- Yaratıcılık Eksikliği:
Yaratıcılık ve hayal gücü, yapay zekanın harcı olmayan meziyetlerdir. Bu makineler size tasarımınızı yaratmakta ve tasarlamakta yardımcı olabiliyor olsalar da, yaratıcı bir zihnin ya da düşünebilen bir insan beyninin rakibi olmaları imkansız.

İnsanlar oldukça hisli ve duygusal zekaya sahip varlıklardır. İnsanlar görür, duyar, düşünür ve hisseder. İnsanların düşünceleri, makinelerin sahip olmadığı duygular ile şekillenir. Evrimsel olarak süregelen insan beyninin sahip olduğu içgüdüsel beceriler, makineler tarafından taklit edilemez.

5- İşsizliğe Sebep Olma İhtimali:
Makinelerin insanların işlerini yapmaya başlaması, büyük çapta bir işsizliğe yol açabilir.
İşsizlik, sosyal olarak istenmeyen bir durumdur. Yapacak hiçbir şeyi olmayan insanlar, yaratıcılıklarını yıkıcı bir şekilde kullanmaya meyledebilir.
Yapay zekanın gelişmesi hız kazandığı takdirde, insanlar gerek olmasa da makinelere bağımlı hale gelebilir. Bu da onların yaratıcılıklarına zarar vererek tembel bireyler olmasına yol açabilir. Dahası, insanlar yıkıcı bir yönde düşnmeye başlarlarsa, işler çığrından çıkabilir. Yanlış ellerde kullanılması halinde, yapay zeka insanoğlu için ciddi bir tehdit halini alabilir. Kitle imha yöntemine dönşebilecek bu teknoloji, insanoğlunu bastırmak için de kullanılabilir.
Yukarıda bahsi geçen tartışmalar ışığında, yapay zeka geliştirilmesi konusunda iki ana hedef bulunmaktadır. Birincisi, yapay zekayı gelştirmek ve yaygınlaştırmak, ikincisi ise, yapay zekanın bilinçli bir şekilde kullanılması için insanları eğitmek.
Yapay zekanın ortaya çıkardığı riskleri tanımlamak ve bunlar üzerinden çalışmak öncelikli işlerdendir. Programlama hataları ve siber saldırılar, dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır.Teknoloji firmaları ve bu endüstri, yazılımların kalitesine çok fazla dikkat etme mecburiyetindedir. Bu dünyada yaratılan ve toplum hayatımızı, süregelen bir zekanın ürünleridir.
Yapay zeka insanoğlunun zekası için hem geliştirici bir etken hem de onu güçsüz kılan bir girdi olabilir. Bu nedenle, yapay zekayı bize faydalı olacak haliyle kullanmayı sürdürdüğümüz müddetçe, insanlığın gelişmesine katkı sağlayacak bir teknoloji olduğu düşünülüyor.


Kaynakça:
2.YouTube: bebarbilim- 'Yapay Zeka' Nedir? - Çok İlginç Örneklerle

Etiketler: yapay zeka, yapay zeka nedir, yapay zekanın amacı, yapay zekanın avantajları, yapay zekanın dezavantajları, yapay zekanın nerde kullanılır,