Hoş Geldin... Umarım veridiğim örnekler işine yaramıştır. Saygılar... NURI MORINA ♥ ig:@nurimorina

İnternet nedir ?

İnternet nedir ?

İnternet çoklu bir ağ bağlantı türüne sahiptir ve en geniş ağlardan biridir. Ethernet ağı, İnternet ağından daha küçük bir ağdır ve Ethernet(Local Area Network – Lan ağı) 2 cihaz veya fazlası bağlanırsa bu Ethernet ağıdır. 

Ethernet ağındaki cihazlar, İnternet erişimi sağlanırsa Ethernet ağı İnternet ağına dönüşmüş olur. 

Ethernet ağı ile İnternet’e bağlı olmadan cihazlar (bilgisayar, yazıcı ve güvenlik kamerası vs.) arası erişim sağlanabilir. https://cdn.techterms.com/img/lg/lan_79.jpg




İnternet (World Area Network – WAN ağı):

İnternet ağının belirli bir konumu veya ülkesi yoktur. İnternet ağı kullandığımız tüm cihazlarda veya kurulan Server(Sunucu) şirketleri bize İnternet ağına erişimi sağlanan bir depolama alanı sunulur bu alana erişmek için ftp protokolü veya tarayıcımızdan “www:(World Wide Website - Dünya Çapında Ağ) İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. 


İnternetin Günlük Hayata Girişi: 

Word Wide Web Protokolü 1991 yılında geliştirilse de internet ağının evlerde kullanımı 1998 yılına kadar uzanmaktadır. Şu anda dünya çapında yaklaşık olarak 2 milyardan fazla insan günlük pek çok işini dijital ortamdan yürütmektedir. 


https://2.bp.blogspot.com/-BxqZeaHmKjo/WOtQtlHwG0I/AAAAAAAAANc/Wwh6zqukaRMZl6g5A0AA747SvyttZ3U3gCLcB/s1600/kl.jpg

Internet’in en temel işlevi, haberleşme ve iletişimdir. Internet üzerinden dünyanın dört bir tarafıyla faks kadar hızlı, posta kadar ucuz bir şekilde iletişim kurabilir, dilediğiniz her konuda araştırma yapabilir, bu süreç içinde gerekli gördüğünüz bilgi ve dokümanları bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Yerinizden hareket etmeden uçsuz, bucaksız bir alışveriş yapabilir, müze ve sergileri gezebilir, müzik arşivlerine girebilirsiniz, farklı ülkelerden olan insanlarla her konuda yazıyla veya sesli olarak tartışabilir, ithalat-ihracat ile uğraşıyorsanız yurt dışındaki bağlantılarınızı en küçük zaman diliminde gerçekleştirebilir ve mesajlarınızı minimum maliyetle günün her anı dünyanın her yerine gönderebilirsiniz. Bazı bilgisayar ağları ve dolayısıyla bu ağ içinde bağlı bilgisayarlar, aynı zamanda kesintisiz olarak Internet ortamına da bağlıdırlar. Bunların bir kısmı, Internet ortamında başka kullanıcılara, yararlanabileceği çeşitli bilgiler sunarken; bir kısmı da, kendi bilgisayarıyla Internet'e geçici olarak bağlanmak isteyen kullanıcıların erişim isteklerine cevap verirler. Internet erişim sağlayıcı kuruluşlar, normal bir kullanıcının Internet'e telefon bağlantısı ile erişimini, genelde şehir içi telefon haberleşme fiyatıyla sağlayan bölgesel kuruluşlardır.


İnternetin Yararları Nelerdir?

Doğru ve verimli internet kullanımından bahsettik. İnterneti özellikle BİLGİ KAYNAĞI olarak düşünerek hareket etmek en iyisi olacaktır. İstediğiniz her türlü bilgiye ve ihtiyaca yönelik çözüme en hızlı şekilde ulaşma yolu. İnternetin yararları konusunda bilmeniz gereken bazı seçenekler aşağıdaki gibidir;


  • Dünyanın en geniş kapsamlı bilgi kütüphanesidir ve doğrudan bilgiye ulaşmanızı sağlar.

  • Sosyal medya ya da anlık Skype türü programlar ile çok geniş kitleler ile iletişime geçmenizi sağlar.

  • Dünya genelinden her türlü gündemi takip etmenizi sağlar.

  • Bankacılık hizmetlerinizde çok büyük kolaylıklar sunar.

  • Alışveriş ihtiyaçlarınızda yüzlerce hatta binlerce seçenek üzerinden güvenilir alışveriş imkânı sağlar.

  • İnsanlar ile her türlü paylaşım ve etkileşim için hızlı bir araçtır.

  • Eğitim sektöründe özellikle uzaktan eğitime yönelik mükemmel bir imkân sunar.

  • Kısacası dünya elinizin altındadır. Hem bilgi hem alışveriş, hem paylaşım hem de güvenilir bir eğlence kaynağıdır.


İnternetin Zararları Nelerdir?

Aslında yukarıda da bahsettiğimiz üzere internet, doğru şekilde kullanıldığı zaman fayda getiren bir buluş. Ancak yine de bazı zararları üzerinde durmak gerekirse;


  • Sanal illegal bahis kavramının çıkması ile birlikte yine illegal bir kaynak olarak kullanılabilir.

  • Birçok kesim tarafından dolandırıcılık için kullanıldığından sakıncalı noktaları vardır.

  • Kişisel verilerin korunması açısından açıkları bulunabilir.

  • Çocuklarımızın çok küçük yaşlardan itibaren oyun bağımlısı olup dışarıdan soyutlanmalarını sağlar. Bu yetişkinler için de bu şekildedir.

  • Şiddet içeren her türlü film, dizi, müzik ya da benzeri medya görsellerine kolay ulaşımdan dolayı olumsuz örnekleri söz konusudur.


Günümüzde ise internet oldukça yaygın olarak kullanılmakta ve her geçen gün geliştirilen yeni internet uygulamaları ile kullanıcı kitlesi genişlemektedir. Aşağıda vereceğim tablolarda 2017 yılı itibariyle dünya üzerindeki internet kullanıcı sayıları ve bu sayıların 2000 -2017 yılları arsındaki değişim oranı görülmektedir. 

https://womaneng.com/wp-content/uploads/2017/12/Ekran-Resmi-2017-12-18-18.51.53-1024x869.png




https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Ethernet_RJ45_connector_p1160054.jpg/375px-Ethernet_RJ45_connector_p1160054.jpg

IP adresi (İngilizce: Internet Protocol Address), interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.


İnternet'e bağlanan her bilgisayara, İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar. IP adresine sahip iki farklı cihaz aynı ağda olmasa dahi, yönlendiriciler vasıtası ile birbirleri ile iletişim kurabilirler.


IP adresleri şu anda yaygın kullanımda olan IPv4 için 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet 8 bitlik sayıyla gösterilir. Örneğin: 192.168.10.5


İnternet Protokolü bir veya birden fazla IP ağındaki bir kaynaktan bir hedefe datagramların (paketlerin) yönlendirilmesinden sorumludur. Bu amaçla, İnternet Protokolü paketleme biçimini tanımlar ve iki işlevi olan adresleme sistemi sağlar.


-Güvenirlilik

İnternet protokollerinin tasarımı uçtan uca prensibine dayanır. Ağ altyapısı tek bir ağ elemanı veya iletim ortamı da doğal olarak güvenilmez olarak kabul edilir ve linkleri ve düğümleri kullanılabilirliği açısından dinamik varsayar. Ağın durumunu devam ettiren veya izini süren hiçbir merkezi izleme veya performans ölçüm kolaylığı yoktur.


TCP/IP, yapı olarak iki katmanlı bir haberleşme protokolüdür. Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise,iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.


İlk olarak 80'li yıllarda Amerikan Savunma Bakanlığı (DoD) tarafından OSI tabanlı sistemlere alternatif olarak geliştirilmiştir. DoD'un Amerikan piyasasındaki ana belirleyici olması,bu protokolün Amerikan yazılımlarında standart kabul edilmesine neden oldu. İnternet'in babası sayılabilecek ARPANet bu nedenle TCP/IP ile doğdu.İnternet kullanımının büyük bir hızla artması ile birlikte,TCP/IP OSI üzerinde bir üstünlük kurmuş oldu.


Okuduğunuz için teşekkürler…

Hazırlayan: Nuri Morina